top of page

ניקוי אביב

  • תמונת הסופר/ת: אירית אופיר
    אירית אופיר
  • 1 במאי 2018
  • זמן קריאה 4 דקות

העיקרון הבסיסי המנחה את הרפואה הסינית הוא הסתכלות על גוף האדם כחלק מהעולם וההנחה שהאדם, כמו כל מה שקיים בטבע, צריך לחיות בהרמוניה עם חוקי הטבע והשינויים החלים בו, כמו מחזור היום והלילה, מחזור חילופי העונות וכדומה.

באביב האנרגיות שהיו אגורות באדמה יוצאות לעולם. עונת האביב מסמלת פריחה, התחדשות, לבלוב, נביטה של זרעים, התפתחות ושינויים. לאחר החורף בו קיימת נטייה לאגור ולצבור יותר (מה שלעתים מתבטא גם בעלייה במשקל) מגיע האביב. זמן טוב להתחלות, לשינוי בדפוסים ובהרגלים ישנים וזה הזמן לנקות רעלים בגוף ובכבד ועודפי שומן שהצטברו, לקראת עונת הקיץ וכחלק משינוי והתחלה חדשה.

על פי הרפואה הסינית עונת האביב היא העונה של הכבד וצבע איבר הכבד והאביב מיוצגים בצבע הירוק.

ומאחר והכבד הוא אחד האיברים החשובים ביותר בניקוי רעלים ופינוי פסולת מהגוף, הוא זה שנוטה לסבול מהצטברות של עודף רעלים ועל כן נתמקד בתהליך הניקוי, בניקוי הכבד והמרה.

רעלים הם כל דבר שמפריע לגוף או שלנו פוגע בתפקוד התקין שלו. יש רעלים שמקורם בסביבה - חשיפה לזיהום אוויר, מתכות כבדות ,חומרי הדברה, חומרים סינתטיים ממזון, תרופות וכו', וישנם רעלנים פנימיים המצטברים בגוף כתוצר של תהליכים מטאבוליים שונים, שאינם מתפנים באופן שוטף בשל תהליכי פינוי לקויים. כך גם רעלנים שמקורם רגשי, תוצר של חיים ברמות מתח גבוהות ומתמשכות.

עומס רעלים בגוף עלול לגרום למגוון רחב של תופעות כמו כאבי ראש, בעיות עור, בעיות במערכת העיכול - כאבי בטן ונפיחות, קשיים בריכוז, בעיות שינה, מערכת חיסון חלשה, עייפות ועוד.

שיפור תפקוד הכבד נעשה באמצעות התזונה ושימוש בצמחי מרפא, והניקוי הוא הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הנפשי .

המזון שנאכל בתקופת הניקוי יהיה בסיסי משעמם ובעיקר עם יכולת לסלק את הפסולת המיותרת.

רעיון הניקוי באמצעות תפריט אורז בא מהעובדה שהאורז לא מצריך הרבה אנרגיה לפירוקו, כך שהגוף לא עסוק עם עיכול המזון ומתפנה לחיזוק מערכות אחרות בגוף, לניקוי שלהם ,כשהכבד בראש.

ישנן שיטות ניקוי רבות ומגוונות. השיטה הקלאסית הסינית מדברת על אכילת אורז ומש (המהווים יחד חלבון מלא החיוני לגוף) בתוספת עלים ירוקים למיניהם (כוסברה, סלרי, פטרוזיליה , חסה וכו') ותפוח עץ ירוק אחד ביום.

לזה נוסיף חליטות מצמחים הידועים כמנקי כבד כמו גדילן, שן ארי, סרפד ועוד.

יש המרחיבים את מושג האורז ומגוונים בהיצע הגדול הקיים כמו פריכיות אורז, פסטה מאורז, חלב אורז וכד'. יש לקחת בחשבון שמדובר במזון מעובד ועל כן הדעות חלוקות.

במהלך הניקוי אין לתבל את המזון – אמרנו מזון משעמם למערכת העיכול- כן אפשר וכדאי לתבל בכורכום הידוע באיכותו בניקוי כבד ,לא לצרוך מלח עד כמה שניתן , ואפשר להוסיף מעט שמן איכותי בכבישה קרה.

את המש מומלץ להשרות וכן להקפיד על ארוחות קטנות לאורך היום על מנת שלא להכביד על מערכת העיכול.

את היום ניתן לפתוח בכוס מים עם חצי לימון סחוט וכפית שמן זית. לא להיט על הבוקר אך מעודד סילוק רעלים מהגוף ומניע את מערכת העיכול.

ההמלצה היא לצרוך בתקופת הניקוי מזון אורגני כשעיקר תשומת הלב בנושא צריכה להיות נתונה לעלים הירוקים למיניהם שבהשקיה אוספים לתוכם חומרי הדברה רבים שלא נרצה אותם בגופנו במהלך הניקוי (ובכלל).

כמובן שאין לצרוך סיגריות וקופאין אותם כדאי להוריד בהדרגה בטרם מתחילים בניקוי – במהרה תגלו עד כמה אתם מכורים לקפה שלכם גם אם מדובר בכוס אחת ביום.

כאשר מתחילים ניקוי, לעיתים מרגישים את אותן התופעות שצוינו כמו כאבי ראש, בעיות עור והתסמינים האחרים - בעצמה גבוהה יותר. זה קורה בעקבות שחרור הרעלנים לדם והוצאתם מהגוף. תהליך הגמילה מהקפה עשוי לתרום את חלקו ליומיים שלושה של כאב ראש.

חשוב לשתות הרבה במהלך ימים אלו גם כדי לעודד את תהליך הניקוי וגם על מנת למנוע עצירות.

את תהליך הניקוי מומלץ לעשות בין שבוע לעשרה ימים.

למעוניינים בתקופות ניקוי ממושכות יותר יש תכוניות ניקוי במהלכן מוסיפים רכיבי מזון נוספים (כתומים כמו דלעת, בטטה, גזר וכן סלק ועוד). כמובן באופן מבוקר.

הניקוי טוב כמעט לכולנו .הוא טוב במיוחד לסובלים מיתר לחץ דם ,מעודף כולסטרול, מסוכרת , לאלו הסובלים ממיגרנות וכאבי ראש כרוניים ,אלרגיות, נוטלי תרופות לאורך זמן ועוד מגוון רב של בעיות רפואיות. הניקוי לא מומלץ לנשים בהריון, לאנשים חלשים ועוד. אנשים שאינם בריאים חשוב שיעשו זאת בהתייעצות ובליווי תזונאי.

יש לקח בחשבון שבימים הראשונים לניקוי יש תחושה של חוסר אנרגיה וחולשה. אין מה לדאוג פשוט לקבל את זה, להאט את הקצב, לנוח יותר עד כמה שאפשר. ההרגשה אחר כך נהדרת. והבונוס – ירידה במשקל.

ודבר נוסף, עם תום הניקוי יש לחזור לאכילה מאוזנת באופן הדרגתי וכמובן לא צריך לחזור להכל. איתחול מחדש של הגוף מאפשר לנו לחזור תוך בחירה מודעת מה נכון לנו ועל מה כדאי לוותר.

עקרונות לתזונה נכונה באביב

מזונות האביב הם מזונות של צמיחה, מזון חי, מזונות מתקתקים וקרירים כמו נענע. נעדיף צמחים, עלים, נבטים, פירות וירקות ירוקים טריים שמבטאים את צמיחתו של הצמח למעלה והחוצה בעונת האביב. (עם הסתייגות לאנשים עם חולשה של מערכת עיכול שאז מזון טרי עלול להחלישה עוד יותר).

מזונות שכדאי לצרוך יותר באביב - בזיליקום, שומר, סלרי, גזר, סלק, רוזמרין,ג'ינג'ר, שמיר, דגנים וקטניות מונבטים, נענע, מנטה, דבש, מולסה.

מזונות שמקררים את הכבד ומסייעים בניקוי רעלים: שעועית מש, סלרי, אצות, חסה, מלפפון, גרגר נחלים, טופו, דוחן, . מזונות עשירים בכלורופיל (עשב חיטה, עשב שעורה, אצה ירוקה-כחולה, אצת כלורלה), פטריות, סלק.

שיטת הכנה מומלצת - הכנת המזון צריכה להיות קצרה ופשוטה, למשל בישול קצר בלהבה גבוה (הקפצה), אידוי.

מזונות שכדאי להפחית - מזונות שמכבידים על פעילות הכבד -מזון שומני וכבד, מזון מעובד ומזון המכיל כימיקלים ( מה שנכון כמובן לכל ימות השנה).

מתכון למש המתאים לתקופת הניקוי:

מש – להשרות כ- 8 שעות, ליבש בסיר להוסיף מעט שמן או לא, להוסיף ג׳ינגר מגורד כורכום ומלח. להוסיף מים עד גובה המש פלוס קצת. לבשל לאחר רתיחה 30-40 דקות על אש נמוכה. להוסיף מלח פלפל ומיץ מלימון סחוט לפי הטעם


Comments


© 2023 by Soft Aesthetics. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
bottom of page